torstai 12. tammikuuta 2017

Luokasta lumihankeen ja hiekkasäkit hyökkäävät

Ennen siirtymistämme tänne Kainuun lumiseen maaston olemme opiskelleet taisteluammuntoihin liittyvää teoriaa. Teorian aiheena on ollut esimerkiksi erilaisten ampumatarvikkeiden muodostamien vaara-alueiden koostaminen, sekä seikkoja, joihin ammuntojen järjestäminen pohjautuu. Tämän harjoituksen taisteluammunnat ovat suurimmalle osalle meistä ensimmäiset tämän mittakaavan taisteluammunnat, jota järjestämme. Kainuun talviolosuhteet ovat hyvä lisämauste ammuntoihimme, sillä aina on hyvä sää olla sotilas.

Taisteluammunta on meidän näkökulmastamme oppimistapahtuma ja skenaario, jonka avulla nivotaan yhteen kaikki aikaisempi taistelu- ja ampumakoulutus. Taisteluammunnassahan ammutaan kuvitteellista vastustajaa, ei ”maalitauluja”. Ammuttaessa aidoilla ampumatarvikkeilla ei voida vihollista tietenkään kuvata aidoilla ihmisillä tai muilla aistivilla olennoilla, vaan vihollista on kuvattava elottomilla esineillä. Pellit, pahvitaulut, hiekkasäkit, halot tai muut esineet toimivat taisteluammunnassa ampuvan sotilasjoukon vastustajana. Esineiden rajoittunut omatoimisuus asettaa vaatimuksia ammunnan suunnittelijoiden luovuudelle ja ammattitaidolle. On haastavaa saada nämä esineet, kuten esimerkiksi maalitaulut, liikkumaan kuten vastustaja.


Voisi luulla, että ammuntojen valmistelu olisi sitä, että sen valmistelijat sijoittelevat erilaisia maaleja ampujille taisteluammunnan maastoon ja järjestelevät erilaiset toimipisteet valmiiksi. Asia ei ole kuitenkaan niin. Jotta ammunnasta saadaan realistinen, joutuvat ammunnan valmistelijat perehtymään erittäin kattavasti siihen miten ampujat tilanteessa toimisivat, miten heidän kuuluisi toimia ja miten heidän olisi mahdollista toimia. Alkuviikon aikana olemme eläytymisen nimissä ”mönkineet” alueemme puhki etsiessämme mahdollisia tuliasemia, joita ampujat mahdollisesti käyttäisivät.

On ollut samalla sekä hienoa, että haastavaa olla täysin vastuussa taisteluammunnasta. Vastuu on tuonut mukanaan mahdollisuuden tehdä taisteluammunnoista juuri meidän näköisemme. Aikaisemmassa palveluksessa olemme lähinnä osallistuneet ampujina valmiisiin taisteluammuntoihin tai toimineet niissä toimihenkilöinä.


Tiivis yhteistyö henkilökunnan, kouluttajien ja kadettien välillä on tuonut kullanarvoista oppia meille kadeteille. Valmisteluiden ohessa kadetit ovat piristäneet kouluttajiaan räväköillä ideoillaan ja uusilla toteutuksilla, joiden takana on vilpitön pyrkimyksemme kehittää ammuntoja entisestään vuodesta toiseen. Kouluttajien tuella olemme pitkän ja raskaan prosessin jälkeen saaneet tarvittavat asiakirjat valmiiksi taisteluammuntojemme tueksi. Taisteluammuntoihin liittyvät asiakirjat takaavat, että ammunta järjestetään järjestelmällisesti, suunnitelmallisesti ja turvallisesti.

Odotan sitä hetkeä, kun välitämme valmisteluiden tuoman opin ampujille ja nuoremmalle kurssille taisteluammunnan kautta. Uskon, että jokaisella kurssimme kadetilla on hieman jännittyneet tuntemukset tulevaan liittyen. Kurssimme on kuin muurahaiskeko: Vaikka toimintamme saattaisi näyttää vilkkaalta ja hyvinkin kiireiseltä, kannamme jokainen kortemme yhteiseen kekoon. Tiedän, että saamme tänäkin vuonna kehittää ammuntaan osallistuvia sotilaita ja hiekkasäkit hyökkäämään.

Kadettikersantit Waltteri ja Ville

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti