tiistai 24. tammikuuta 2017

"Normipäivä"

Ammunnan valvojan ”normipäivä” alkaa ampumapäivinä aikaisin. Majoituksessa Honkavaarassa kellot herättävät yleensä kuuden jälkeen, suurin osa väestä on kuitenkin hereillä paljon aikaisemmin tömistäjien ja ovien paukkeen takia. Pikaisesti nautitun aamupalan jälkeen suunnataan päivän varsinaisen työn ääreen; ampumapaikalle.

Ampumapäivä MPKK:n ampumaharjoituksessa kestää parhaimmillaankin n. 12 tuntia. Välillä, vastoinkäymisien tai aikavarkaan iskiessä paljon pidempään. Päivät noudattelevat ampumapaikasta riippumatta samaa kaavaa: ammunnan valmistelu- ja harjoitusvaihe, kovapanosvaihe sekä ammunnan päättäminen. Päivittäin toteutetaan kaksi kokonaisuutta: A- ja B-ammunnat, eli lähtökohtaisesti sama ammunta sekä valoisalla että pimeällä.


Valvojan tehtävä on ohjata ja opastaa ammunnan johtajaa, ja vastata viime kädessä siitä että ammunta toteutetaan turvallisesti. Tämä työ toki aloitetaan jo hyvissä ajoin ennen varsinaista ammunnan johtamissuoritusta. Kadetit suunnittelevat ja valmistelevat ammunnat työryhmissä, ja valvojat mm. tarkastavat vaara-alueiden ja ampumakäskyjen oikeellisuuden, sekä opettavat omalle työryhmälleen ammunnan johtamiseen liittyviä varoteknisiä ja käytännön asioita.


Parhaassa tapauksessa valvoja tuntee olonsa ampumapäivänä lähes tarpeettomaksi. Jos valmisteluissa ja opetuksessa on onnistuttu, kadetti pystyy jo tässä vaiheessa johtamaan itsenäisesti sujuvan ja turvallisen ammunnan. Ensimmäisen ampumaviikon aikana onkin ollut ilo nähdä hyviä suorituksia ja myös kehitystä opiskelijoiden taidoissa. Viikonlopun aikana ammuntojen johtovastuu siirtyy seuraavalle työryhmälle, ja ensimmäisen viikon havaintojen perusteella ammuntoja pyritään kehittämään entistä paremmiksi.

Ammuntojen valvojat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti